Asperges

Nog even op de valreep voordat er echt geen asperges meer te krijgen zijn een lekker asperge gerecht!

Begin mei was ik op familie weekend naar de Kring van Dorth. Een leuk boeren dorpje omringt door mooie boederijen. Ik vind het heerlijk om door zo’n klein dorpje te rijden en dan te kijken wat de boeren aanbieden.

Ik zit dan samen met mijn vriend in de auto en ons kleine meisje roept achterin alleen maar Koe Koe en wij zeggen dan tegen elkaar wat zou het toch super leuk zijn om op zo’n mooie boederij te wonen. Maarja dat is een mooie droom!!!

Wij reden dus in de auto met deze droom in ons hoofd en kwamen een asperge boerderij tegen. Wij moesten natuurlijk even stoppen en zagen hoe de asperges uit de grond gestoken werden.In grote kratten werden ze naar de achterkant van de boerderij gebracht daar werden ze gesorteerd en gelijk verkocht. Hoe vers wil je ze hebben?

Mensen verlieten de boederij met zakken vol. Jullie kunnen wel begrijpen dat wij deze asperges niet konden laten liggen en ik snel naar binnen wilde om dit mooie goud te bewonderen.

De vrouw die daar met veel overgave deze mooie asperges aan het verkopen was had de mooiste verhalen en vertelde van alles over haar passie de asperge.

Eenmaal thuis ben ik gelijk aan de slag gegaan.

 

foto 3-3

foto 4-2foto 1-9

 

Wat heb je nodig voor 4 personen;

24 asperges

5 eieren

2 ons beenham van goede kwaliteit.

50 gram boter

klein handje bieslook

peper en zout naar smaak

 

Schil de Asperges eerst goed met een dunschiller. Deze asperges waren zo vers waardoor ik het kontje van de asperge kon laten zitten maar normaal moet je die er even afsnijden.

foto 4 foto 2-4

 

 

Handige Tip; als je een kom ondersteboven neerlegt kan je de asperges makkelijk schillen en heb je geen last van al die schillen.

 

foto 5

Ga je de asperges niet gelijk koken maar wil je ze alvast schillen als voorbereiding bewaar ze dan in een laagje water.

foto 3-2

 

Kook de eieren voor ongeveer 7 minuten in kokend water. De eieren moeten net niet meer zacht zijn. Laat de eieren schrikken door er koud water over heen te laten stromen, pel en snijd ze heel fijn.

Doe de boter in een pannentje en laat het smelten voeg peper ,zout  en bieslook fijn gesneden aan toe.

Kook de asperges samen met de schillen in ruim water. De schillen van de asperges geven veel smaak af. Het is een beetje lastig om aan te geven hoelang ze moeten koken dit ligt aan de dikte van de asperge. Ongeveer kook je ze meestal  10 minuten. Zodra de asperges goed zijn haal je ze uit het kookvocht. Bewaar het kookvocht hier kan je weer een mooie soep van maken.

Bak de plakjes beenham heel even in een hete koekenpan. Leg de asperges op het bord samen met de beenham. Je kan de eieren en saus apart serveren of de saus en eieren mengen en dat bij asperges serveren.

foto-2

 

Je kan de asperges ook mooi severen met een gepocheerd ei. Verwarm water met een beetje zout tot tegen het kookpunt. Doe 1 ei in een glas en roer met een lepel in het water waardoor je een soort draaikolkje krijgt. laat het ei rustig in dit kolkje glijden en laat het ongeveer 3 minuten in het water. Het ei moet aan de binnenkant mooi vloeibaar zijn. Het is mij ook niet in 1 keer gelukt maar na paar keer oefenen was er toch een goed resultaat.

foto 1-7

Bij gepocheerd ei heb ik de saus apart erbij gedaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *