Cranberry Compote

Zaterdag ochtend heb ik een kerstboom gehaald en toen de avond naderde en het donker werd de boom versiert met een kopje warme chocolade melk.

Toen ik nog klein was kregen mijn zusje en ik altijd een klein boompje om te versieren, mijn moeder deed dan de grote boom. Waarschijnlijk deed zij dit ook omdat wij anders natuurlijk veel verschillende kleuren in de boom wilde hangen en mijn moeder daar erg precies in was.

Toen ik wat ouder was dacht ik altijd als ik later kinderen heb ga ik samen met hun de kerstboom versieren. Nu ik moeder ben doe ik het precies zoals mijn moeder het altijd deed. Ik ben erg precies daarin en achteraf is niks zo leuk als je s’ochtend je bed uitkomt en het is nog beetje donker dat je dan met het hele gezin niks vermoedend naar beneden gaat en dat er dan een grote boom met veel lichtjes aanstaat.

Zondag ochtend werd mijn kleine prinses erg vroeg wakker voor haar doen om half 7. Met zijn drieën gingen wij naar beneden om naar de kerstboom te kijken. De reactie op dat mooie gezichtje dat is zo leuk. Ze vond het prachtig en ze wees alles aan. Mama het is een mooie prinsessenboom zei ze.

Dus wij hebben dit jaar een Prinsessenboom! Daarna zijn wij bij de kerstboom met een kopje thee gaan zitten en las ik het kerstverhaal aan haar voor.

Dit is ons mooie begin van de kerstperiode geworden. Een tijd waarin mensen vaak net iets aardiger voor elkaar zijn en even wat meer tijd vrij maken om leuke dingen te doen. Een tijd waar oude traditie’s weer te voorschijn komen en nieuwe gemaakt worden.

Ik hoop jullie deze periode veel lekkere recepten mee te mogen geven.

Als ik aan de kerst denk komen er veel klassieke gerechten in mij op zo ook cranberry compote mag natuurlijk niet ontbreken en is makkelijk en snel klaar.

Wat heb je nodig;

350 cranberry’s

1 sinaasappel

1 eetlepel citroensap

2 takjes tijm

2 kaneel stokjes

1 theelepel kaneel

25 gram honing of palmsuiker (als de cranberry’s te zuur zijn of je wilt de compote goed zoet hebben voeg er dan meer aan toe.)

 

1) Rasp de schil van de sinaasappel let erop dan je niet het witte gedeelte gebruikt dit is bitter.

2) Pers de sinaasappel en de citroen.

3) Rits de tijm blaadjes van de stokjes af en doe dit samen met de cranberry’s in een pannetje.

4) Voeg nu de rest van de ingredienten eraan toe in het pannetje.

5) Zet het pannetje op laag vuur en roer regelmatig.

6) Na ongeveer 10 minuten in je compote klaar, proef nog even goed of je de smaak goed vind.

7) Bewaar je compote in een schone glazen pot in de koelkast na afkoelen.

 

 

Ik bewaar de Compote in een afsluitbare Mason Jar pot. Door er een takje tijm omheen te doen staat het leuk op tafel bij het kerstdiner.

DSC_0629

 

 

 

Zorg voor verse ingredienten. Het liefst biologische producten omdat je de bijvoorbeeld van de sinaasappel de schil ook gebruikt.

DSC_0615

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *