Paddenstoelen Ragout

Mijn vader maakte met kerst altijd heerlijke ragout. Elke jaar zeiden mijn ouders weer wat wordt het voorgerecht en wij schreeuwde dan in koor mijn zusje en ik Ragout pasteitje.

Twee dagen van te voren begon mijn vader al met de bouillon te trekken en de dag daarna werd er een heerlijke ragout gemaakt. Op kerst was de ragout dan intens van smaak en aten wij het liefst de hele inhoud van de pan leeg.

Wat heb je nodig voor de ragout:

– 400 gram paddenstoelen naar keus

– 400 ml bouillon

– 50 gram roomboter

– 125 ml slagroom

– 60 gram bloem

– 2 sjalotjes

– peper en zout naar smaak.

 

Wat heb je nodig voor de bakjes.

– Je gebruikt 2 plakjes bladerdeeg per bakje. Zo weet je ongeveer hoeveel je nodig hebt per hoeveel bakjes.

– Eigeel om mee in te smeren.

 

1) Snijd de paddenstoelen in grove stukjes en de sjalotten fijn.

2) Verhit de boter in de koekenpan en fruit de sjalotten ongeveer 3 minuten voeg daarna de paddestoelen toe en bak dit nog zo’n 5 minuten mee tot dat ze slinken.

3) Voeg de bloem toe en bak dit al roerend nog een klein minuutje mee.

4)Schenk de slagroom erbij en blij roeren tot dat de bloem helemaal is opgenomen.

5) Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Blijf wel steeds roeren in de pan.

6) Breng de ragout op smaak met peper en zout en laat het op laag vuur nog zo’n 10 minuten staan, vergeet niet af en toe te roeren.

Het  beste kan je de ragout dag van te voren maken zodat de smaken goed tot zijn recht komen.

Als extra kan je peterselie of bieslook voor het serveren eroverheen strooien.

Het geheim is dat je moet blijven roeren (HIHI)

 

Bladerdeegbakjes;

Ik heb voor de kerst sterren uitgestoken uit de bladerdeeg.

Als je net als ik leuke sterren wilt heb je een grote en een kleine uitsteek ster nodig.

1) Steek twee grote sterren uit.

2) Uit 1 grote ster druk je een kleine ster uit zodat je alleen een klein randje overhoud.

3) Smeer de grote ster in met eigeel en plak de rand er netjes op.

4) Doe dit met al je sterren en doe zeep een bakplaat bedekt met bakpapier voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

5) De bakjes zijn goed als ze mooi goud bruin zijn.

6) Door de kleine sterretjes die je over hebt mee te pakken kan je die als soort van dekseltje op de ragout doen.

 

DSC_0659

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *