Vlierbloesem Siroop.

Eind mei en begin juni bloeit de vlierbloesem overal. Als je in de buurt van de vlierbloesem komt ruik je de bloesem al.

Ik wilde al een tijdje vlierbloesem siroop maken maar als zoveel dingen bleef het maar op mijn lijstje staan.

Ik was afgelopen vrijdag op de Rollende Keukens in Amsterdam en daar kon je een glas Vlierbloesem Limonade proeven. Ik vond het erg lekker en ik besloot gelijk vanuit de Rollende Keukens een afgelegen plek te gaan zoeken waar ik deze bloesem goed kon plukken.

Na een tijdje zoeken vond ik dan een mooie struik met veel mooie bloeiende bloesem daarin. De takjes van de bloesem waren vrij dik en breken was niet echt een optie omdat je dan al het stuifmeel wat juist zoveel smaak geeft zou verliezen. Ik had geen schaar mee omdat dit een onverwachtse actie was.Gelukkig lag het zakmes wat mijn vriend vroeger van zijn opa gehad heeft nog in de auto en kwam zoals wel vaker dit zakmes weer goed van pas.

Zodra we genoeg bloesem hadden zijn we naar huis gereden en ben ik gelijk begonnen om van deze bloesem heerlijke siroop te maken.

Gebruikte ingrediënten:

– ongeveer 40 bloempjes

-1 tot 1,5 liter water (is net hoeveel je wilt maken en hoe sterk je de siroop wilt hebben)

– 1 citroen

– 100 gram honing (of naar smaak meer toevoegen)

GetAttachment.aspx

 

1) Schud heel zachtjes de bloesem even uit om eventuele insecten te verwijderen. Doe dit niet te hard want zoals ik al eerder vertelde het stuifmeel geeft veel smaak.

2) Knip de grote stengels van de bloesem af en leg te bloemen in een grote pan of schaal.

3) Was de citroen goed en snij de citroen in dunne schijfjes. De schijfjes citroen voeg je bij de bloesem.

4) Kook het water en zodra het kookt voeg je honing erbij tot dat de honing gesmolten is.

5) Schenk het honing water op de bloesem met citroen en laat het afkoelen.

6) Dek alles goed af zodra het afgekoeld is en laat dit ongeveer 2 dagen trekken. Roer de siroop paar keer goed oor en zet het op een donkere en koele plek.

7) Als de siroop klaar is kan je het ongeveer 2 weken zo in een schone fles in de koelkast bewaren.

Wil je graag een voorraadje voor de winter maken steriliseer dan je flessen goed door ze af te wassen met soda en 15 minuten in een voorverwarmde oven te steriliseren. verwarm de siroop tot tegen het kookpunt en vul de flessen. Doe de dop op de flessen en zet ze op ze kop.

Vlierbloesem limonade is erg lekker voor in de zomer met verse schijfjes citroen en veel ijsklontjes maar voor van de winter is vlierbloesem erg goed voor als je keelpijn hebt.

 

GetAttachment-1.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *