Pretzels

Pretzels worden vaak in Amerika als soort van tussendoortje gegeten. Ik kwam ze afgelopen vakantie in Barcelona ook overal tegen.

Er zijn veel verschillende soorten Pretzels zoet, zout of met andere kruiden.

Nadat ik terug was uit Barcelona heb ik ze zelf gemaakt. Voordat de pretzels in de oven gaan kook je ze eerst even kort in kokend water met bakpoeder. Dit is even vreemd om te doen.

 

Wat heb je nodig;

7 gram gist

5 gram rietsuiker (of palmsuiker)

200 ml lauw water

1 snufje zout

400 gram speltbloem

2 eetlepels zachte boter

1 theelepel bakpoeder

1 eidooier

1 eetlepel water

zeezout

 

1) Met het gist met 5 gram suiker en lauw water zet het even weg.

2) Meng de bloem, zout en boter goed door en voeg beetje bij beetje het gistpapje hieraan toe. Kneed dit tot een egaal deeg, als je met de hand kneed moet je dit zeker 15 minuten doen en in een keukenmachine 5 minuten. Als het deeg plakkerig is voeg je beetje extra bloem toe.

3) Vet een kom in met beetje olie en laat het deeg in de kom met een theedoek erover 1 uur  rusten.

4) Verdeel het deeg in ongeveer 18 gelijken stukken en rol elk stukje uit tot een lange slang.

5) Vouw het deeg tot een pretzel of krakelingenvorm. Laat het deeg nu op een bakplaat met bakpapier nog 20 minuten rusten.

6) Verwarm de oven op 250 graden.

7) Breng 5 liter water aan de kook met bakpoeder (als je de pretzels zoeter wilt hebben doe dan 50 gram rietsuiker in het water. Zorg ervoor dat je water niet borrelt maar dat het tegen het kookpunt aan zit.

8)Kook de pretzels 2 minuten aan elke kant in het water. Haal ze uit de pan met een spatel en leg ze terug op de bakplaat.

9) Klop de eierdooier los met 1 eetlepel water en bestrijk de pretzels. Bestrooi ze met grof zeezout en bak ze ongeveer 15 minuten.

 

DSC_0415

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *